top of page
Dirigente.jpg

CARINA VINKE
DIRIGENTE

De Nederlandse alt Carina Vinke treedt sinds haar negende op in binnen- en buitenland. Vanwege haar bijzondere, warme stemgeluid en dramatisch talent, wordt Carina beschouwd als een veelbelovende zangeres van klassiek en modern repertoire. Ze is van vele markten thuis. Ze zingt veelal oratoria, opera, liederen en het hedendaagse repertoire. Naast haar optredens in binnen- en buitenland werkt Carina regelmatig mee aan radio- en televisieprogramma’s. Carina Vinke studeerde solozang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Haar masteropleiding volgde ze aan de Nieuwe Opera Academie waar ze studeerde bij Jard van Nes. Carina volgde masterclasses bij Teresa Berganza, Nathalie Stutzmann, Alicia Nafé, Ann Murray, Udo Reinemann en bij de meesterpianisten Miguel Zanetti, Juan Antonio Parejo en Rudolf Jansen. 


Zij zong onder andere de altsolopartijen in de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, het Stabat Mater en de Petit Messe Solenelle van Rossini, missen van Haydn, het Requiem en missen van Mozart, de Messiah, Judas Maccabeus en Joshua van Händel.
Ze zong de altpartij in Mahlers Tweede Symfonie met het Europees Jeugdorkest onder leiding van Vladimir Ashkenazy. Als soliste maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw, met missen van de gebroeders Haydn, met het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Carina was één van de Lehrbuben in de Meistersinger von Nurnberg van Wagner, opnieuw in het Concertgebouw, dit keer met Jaap van Zweden als dirigent. Onder leiding van de Amerikaanse dirigente Joann Faletta soleerde Carina met het Residentie Orkest met liederen van Lutoslawski. Verder zong zij in Duitsland en Nederland de Altrhapsodie van Brahms en in Slovenië en Italië Das Lied von der Erde van Mahler met orkest.


Carina heeft meegewerkt aan diverse opera’s van Bizet, Händel, Puccini, Britten en Wagner. Als liedzangeres treedt ze op met verschillende pianisten. Carina vormt samen met gitarist Jonas Skielboe “Duo Cajon”, gespecialiseerd in Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek. In december 2008 kwam hun eerste cd ‘Connected’ uit.


Door haar passie voor hedendaagse muziek brengt zij regelmatig hedendaagse composities in première in binnen- en buitenland. Speciaal voor haar componeerde de Zweedse componist Benjamin Staern de compositie Tranströmersånger. Deze liederen heeft Carina in wereldpremière gebracht met het New European Ensemble, alsook in een versie voor piano en zang met de pianist Stefan Petrovitch.

bottom of page